Belangrijkste hoogtepunten
- Webcaching verbetert de snelheid van websites door kopieën van veelgebruikte inhoud op te slaan.
- Caching werkt in verschillende browsers, servers en CDN’s om content efficiënter te leveren.
- De verschillende cachetypen zijn privé, gedeeld en proxy’s optimaliseren de prestaties voor specifieke gebruiksscenario’s.
- Cache-Control-headers en HTTP-regels beheren hoe lang de inhoud actueel blijft.
- Het wissen van de cache helpt bij het oplossen van weergaveproblemen en zorgt ervoor dat bijgewerkte inhoud wordt weergegeven.
- Bluehost biedt ingebouwde caching-tools voor WordPress-gebruikers zonder extra configuratie.
Introductie
Een trage website irriteert niet alleen bezoekers, het kan u ook waardevol verkeer, conversies en SEO-rankings kosten. Vaak is het probleem niet een slecht ontwerp, maar een inefficiënte levering van de inhoud van uw site.
Dat is waar webcaching om de hoek komt kijken. Deze slimme techniek slaat veelgebruikte webdata op, zoals HTML, afbeeldingen en scripts. Het laadt dus onmiddellijk tijdens herhaalbezoeken, waardoor de serverbelasting wordt verminderd en de snelheid wordt verbeterd.
In deze gids leer je wat webcaching is, hoe het achter de schermen werkt en waarom het essentieel is voor de prestaties op WordPress. Bovendien laten we zien hoe Bluehost caching eenvoudig maakt voor elk vaardigheidsniveau.
Wat is webcaching?
Webcaching is het proces van het opslaan van vaak opgevraagde webinhoud zoals HTML, afbeeldingen, stylesheets en JavaScript-bestanden. Het kan dus sneller worden afgeleverd bij toekomstige bezoeken.
Zie het als je favoriete coffeeshop. Als de barista je bestelling kent, heb je je drankje sneller in huis. Op dezelfde manier slaat caching een ‘geheugen’ op van eerdere webverzoeken, waardoor de laadtijd voor terugkerende bezoekers wordt verkort en de serverinspanning wordt geminimaliseerd.
Webontwikkelaars vertrouwen vaak op HTTP-headers zoals Cache-Control om aan te geven hoe lang deze bronnen in de cache geldig blijven.
Wat zijn de soorten websitecaching?
Er zijn verschillende soorten webcaching op basis van waar de gegevens zijn opgeslagen. Hier is een korte vergelijkingstabel van de drie belangrijkste typen en wanneer u ze allemaal moet gebruiken:
Functie / Criteria | Browser caching | Caching aan de serverzijde | CDN-caching |
Waar het is opgeslagen | Browser van de gebruiker (clientzijde) | Webserver of applicatieserver (serverzijde) | Gedistribueerde CDN-edge-servers over de hele wereld |
Wie beheert het | Beheerd door browser en HTTP-caching-headers | Beheerd door de website-eigenaar, hosting of webserviceprovider | Beheerd door CDN-provider (bijv. Cloudflare, Akamai) |
Ideaal voor | Laadtijd verkorten voor terugkerende bezoekers | Dynamische inhoud versnellen en serverbelasting verminderen | Snel content aanbieden aan gebruikers over de hele wereld |
Inhoud in cache | Statische assets (afbeeldingen, CSS, JS, HTML) | Volledige pagina’s, databasequery’s, objecten | Statische inhoud zoals afbeeldingen, video’s, CSS- en JS-bestanden |
Controlemethoden | Cache-Control en Expires headers | Caching plugins, serverinstellingen, object cache | CDN-dashboard, cacheregels, opschoningsopties |
Schaalbaarheid | Beperkt tot individuele gebruiker | Beter dan geen caching, maar niet wereldwijd schaalbaar | Zeer schaalbaar in verschillende regio’s |
Wanneer te gebruiken | Voor het sneller laden van pagina’s bij herhaalbezoeken | Om de belasting van origin-servers te verminderen en de Time to First Byte (TTFB) te verbeteren | Om de levering van inhoud voor internationale gebruikers te versnellen |
Gemeenschappelijke hulpmiddelen | Browserinstellingen, hulpprogramma’s voor ontwikkelaars | W3 Total Cache, WP Super Cache, server configuratie | Cloudflare, Amazon CloudFront, Jetpack CDN |
Laten we nu elk type webcaching in meer detail bekijken.
1. Browser caching
Browsercaching is een vorm van caching aan de clientzijde die werkt door statische inhoud lokaal op te slaan met behulp van HTTP-cacheregels die zijn gedefinieerd door headers. Wanneer iemand een site bezoekt, slaat zijn browser deze elementen lokaal op, zodat ze bij toekomstige verzoeken niet opnieuw hoeven te worden gedownload.
Dit helpt de laadtijden voor herhaalbezoeken te verkorten en minimaliseert het aantal verzoeken dat naar de webserver wordt verzonden. Het is gunstig voor bronnen die niet vaak veranderen, zoals het logo of de stylesheet van een site, en kan worden beheerd met Cache-Control-headers.
Browsercaching wordt beheerd via HTTP-headers zoals de Cache-Control en Expires-headers, die bepalen hoe lang inhoud moet worden bewaard.
Lees ook: Hoe de browsercache te wissen
2. Caching aan de serverzijde
Caching aan de serverzijde slaat gegenereerde inhoud op de oorspronkelijke server of een toepassingsserver op, waardoor het minder nodig is om HTML-pagina’s of databasequery’s opnieuw te genereren voor elk HTTP-verzoek. Servercache is cruciaal voor dynamische websites zoals blogs of eCommerce-winkels, vooral wanneer uw server honderden verzoeken per minuut beantwoordt.
Een typisch voorbeeld is objectcaching, waarbij individuele databasequery’s tijdelijk worden opgeslagen. Een andere is caching op volledige pagina’s, waarbij volledige gerenderde pagina’s worden opgeslagen, zodat antwoorden in de cache direct kunnen worden afgeleverd bij gebruikersverzoeken.
Populaire servercachetools en plug-ins (vooral voor WordPress) zijn onder meer W3 Total Cache, WP Super Cache en Bluehost’s caching-oplossingen op serverniveau.
3. CDN-caching
Een Content Delivery Network (CDN) slaat versies van uw webinhoud in de cache op via een gedistribueerd netwerk van servers. Wanneer iemand uw site bezoekt, levert het CDN inhoud in de cache van de dichtstbijzijnde server, waardoor de latentie wordt verminderd en de snelheid wordt verbeterd.
CDN-caching is ongelooflijk effectief voor het aanbieden van mediabestanden, afbeeldingen en andere statische inhoud aan een wereldwijd publiek. Het fungeert als een laag tussen de gebruiker en de oorspronkelijke server, ontlast het verkeer en voorkomt cache-missers tijdens perioden met veel verkeer.
Sommige CDN’s fungeren ook als reverse proxy’s. Ze slaan inhoud op terwijl ze browserverzoeken en HTTP-antwoorden beheren met behulp van headers zoals Cache-Control, If-Modified-Since en ETag.
Hoe werkt web caching?
Webcaching slaat inhoud op die dichter bij de gebruiker staat via zijn browser, een proxyserver of een CDN. Het laadt dus sneller wanneer ze dezelfde pagina opnieuw bezoeken. Hier is een vereenvoudigde uitsplitsing van het proces:
- Wanneer een gebruiker een webpagina opvraagt, controleert de browser of het CDN of er een versie in de cache beschikbaar is en nog steeds geldig is.
- Als dit het geval is (een cachetreffer), wordt de inhoud in de cache onmiddellijk weergegeven – u hoeft geen contact op te nemen met de server.
- Als dit niet het geval is (een gemiste cache), verwerkt de oorspronkelijke server het verzoek, genereert de inhoud en stuurt deze terug.
- Dat nieuwe antwoord wordt opgeslagen in de cache, volgens de regels die zijn ingesteld door HTTP-headers zoals Cache-Control, Expires, ETag en Last-Modified.
Deze cachingstrategie helpt de TTFB te verbeteren en zorgt ervoor dat bronnen waar mogelijk worden hergebruikt. Volgens Cloudflare kan caching, inclusief functies zoals Tiered Cache, het aantal gemiste caches met 60% of meer verlagen. Dit is de reden waarom browser-, server- en CDN-caching essentiële functies zijn geworden in voor prestaties geoptimaliseerde webhosting.
Voor dynamische websites slaan cachingsystemen zoals objectcaching, reverse proxy’s of servercache gerenderde inhoud of databasequeryresultaten op.
Hoe werken andere soorten caching?
Er zijn enkele andere soorten caching die een cruciale rol spelen bij het optimaliseren van de levering van inhoud en het verbeteren van de prestaties van de site. Deze typen worden vaak gebruikt in meer specifieke gebruiksscenario’s en kunnen extra caching-efficiëntielagen bieden.
1. Privé- en gedeelde caches
- Privécaches slaan inhoud op die specifiek voor een bepaalde gebruiker is, zoals hun winkelwagentje of dashboardgegevens. Deze caches bevinden zich aan de clientzijde. Privécaches worden gebruikt om gepersonaliseerde inhoud weer te geven die niet tussen meerdere gebruikers mag worden gedeeld.
- Gedeelde caches daarentegen worden opgeslagen in tussenliggende caches (zoals proxycaches) die inhoud aan verschillende gebruikers kunnen leveren. Deze zijn vooral handig voor statische of openbaar toegankelijke bronnen, omdat ze de serverbelasting verminderen en de efficiëntie verbeteren voor websites met veel verkeer.
2. Proxy- en reverse proxy-caches
- Proxycaches fungeren als tussenpersoon tussen clients en servers. Ze slaan kopieën van HTTP-antwoorden in de cache op en leveren deze aan meerdere gebruikers, waardoor tijd wordt bespaard en de belasting van de applicatieserver wordt verminderd. ISP’s of grote netwerken maken er vaak gebruik van.
- Reverse proxy’s, zoals Varnish of NGINX, zitten voor uw webserver en handelen namens u de caching af. Dit versnelt de levering door browserverzoeken te onderscheppen en waar mogelijk antwoorden in de cache weer te geven.
- Deze instellingen zijn vaak afhankelijk van HTTP-cacheregels en Cache-Control-richtlijnen om inhoud efficiënt te valideren en aan te bieden aan gebruikers.
3. Caching van objecten en fragmenten
- Objectcaching slaat stukjes gegevens op, zoals de resultaten van databasequery’s. Dit voorkomt dat herhaaldelijk dezelfde informatie uit de database wordt gehaald en verbetert de prestaties van dynamische inhoud.
- Met fragmentcaching worden delen van een webpagina bespaard, zoals een commentaarsectie of een zijbalkwidget, waardoor alleen delen van de pagina kunnen worden geregenereerd. Dit is handig wanneer alleen specifieke inhoud dynamisch hoeft te blijven.
4. Beheerde caching met HTTP-headers
Geavanceerde cachingstrategieën vertrouwen op HTTP-headers om te beheren hoe en wanneer inhoud in de cache wordt opgeslagen. Bijvoorbeeld:
- Met de Cache-Control-header kunnen ontwikkelaars cachingregels definiëren, zoals max-age, no-cache of public.
- De kop Expires stelt een specifieke vervaldatum en -tijd in voor inhoud in de cache.
- ETag- en If-None-Match-headers helpen bij het valideren of resources in de cache nog steeds up-to-date zijn.
- De headers Laatst gewijzigd en Indien gewijzigd sinds bepalen of de inhoud in de cache moet worden vernieuwd of opnieuw moet worden gebruikt.
Met deze caching-headers kunnen ontwikkelaars het gedrag van caching-, gedeelde cache- en cachingservers aan de clientzijde verfijnen, afhankelijk van hoe vaak hun webinhoud verandert.
Wat zijn de voordelen van webcaching?
Van snellere laadtijden tot lagere kosten, caching biedt voordelen op het gebied van technische en gebruikerservaring waar elke website-eigenaar gebruik van zou moeten maken.
1. Verbeterde laadtijd van pagina’s
Het meest voor de hand liggende voordeel van webcaching is een snellere levering van webpagina’s. Door inhoud in de cache op te slaan en weer te geven, kan uw site het tijdrovende proces van het ophalen van gegevens van de oorspronkelijke server overslaan. Het gebeurt elke keer dat een gebruiker op bezoek komt.
Dit verbetert de laadtijden voor zowel nieuwe als terugkerende bezoekers, waardoor u de bouncepercentages kunt verlagen en mensen betrokken kunt houden.
2. Verminderde serverbelasting
Caching fungeert als een beschermende laag tussen uw webserver en de stortvloed aan clientverzoeken die hij dagelijks ontvangt. Met een slimme caching-strategie wordt het aantal verzoeken dat uw applicatieservers bereikt drastisch verminderd, vooral voor statische inhoud en vaak gebruikte bronnen.
Dit betekent een betere serverstabiliteit, minder time-outs en verbeterde schaalbaarheid, vooral tijdens perioden met veel verkeer.
3. Lager bandbreedtegebruik
Omdat antwoorden in de cache worden geleverd zonder tussenkomst van de oorspronkelijke server, worden er minder bronnen gebruikt in het overdrachtsproces. Dit vermindert het totale bandbreedteverbruik, wat de hostingkosten kan verlagen en uw website efficiënter kan maken.
Dit is vooral handig bij het omgaan met mediabestanden, HTML-documenten en andere grote activa die vaak worden opgevraagd.
4. Betere gebruikerservaring en SEO
Snellere websites zorgen voor een soepelere, meer bevredigende ervaring, vooral op mobiele apparaten of langzamere netwerken. Webcaching zorgt ervoor dat toekomstige verzoeken voor dezelfde bron, zelfs vanaf dezelfde URL, snel worden afgehandeld.
Webcaching is een belangrijke factor bij het doorstaan van de PageSpeed Insights-tests van Google. Deze zijn nu rechtstreeks gekoppeld aan SEO via Core Web Vitals en hebben invloed op mobiele ranglijsten in de VS.
5. Verhoogde beschikbaarheid van de website
Caching kan u helpen de risico’s van downtime te beperken door pagina’s in de cache te blijven weergeven, zelfs als uw webserver tijdelijk niet beschikbaar is. Dit maakt uw site veerkrachtiger en verbetert de betrouwbaarheid van de site tijdens pieken in het verkeer of onverwachte storingen.
Hoe de webcache te wissen?
Bestanden in de cache verbeteren de snelheid, maar ze kunnen soms weergaveproblemen veroorzaken als ze verouderd of beschadigd raken. Wanneer dat gebeurt, helpt het wissen van de cache om de juiste functionaliteit te herstellen.
Dit zijn de meest voorkomende manieren om de webcache te wissen:
- Wis uw browsercache.
- Schoon de WordPress-cache op met behulp van een plug-in.
- Wis de webcache via uw hostingprovider (Bluehost).
Laten we ze allemaal opsplitsen, zodat u precies weet hoe u de cache kunt wissen wanneer dat nodig is:
1. Wis de browsercache
Als uw wijzigingen niet op uw site worden weergegeven, kan uw browsercache de oorzaak zijn. Browsers slaan statische inhoud op, zoals CSS-bestanden, afbeeldingen en HTML-documenten, om pagina’s sneller te laden bij toekomstige verzoeken.
Hier leest u hoe u de browsercache in Chrome kunt wissen.
- Ga naar ‘Instellingen’ → Privacy en beveiliging → Browsegegevens verwijderen → Selecteer ‘Afbeeldingen en bestanden in cache’ → Klik op ‘Gegevens verwijderen’.
Dit zorgt ervoor dat u de nieuwste versie van de webpagina laadt, niet een versie in de cache die is opgeslagen in de browser van uw gebruiker.
2. Wis de WordPress-cache met behulp van een plug-in
Als u een caching-plug-in gebruikt, wordt deze waarschijnlijk geleverd met een handmatige optie voor het opschonen van de cache. Hier leest u hoe u de WordPress-cache kunt wissen met behulp van de bovenste twee plug-ins:
- W3 Totale cache – Ga naar het dashboard van de plugin en klik op ‘Alle caches leegmaken’.
- WP Super Cache – Navigeer naar ‘Instellingen’ en klik op ‘WP Super Cache’. Klik onder ‘Pagina’s in cache verwijderen’ op de knop ‘Cache verwijderen’.
Deze hulpprogramma’s helpen bij het verwijderen van antwoorden in de cache die zijn opgeslagen via caching aan de serverzijde of objectcaching. Hiermee kunt u ook verouderde inhoud expliciet verwijderen om ervoor te zorgen dat updates onmiddellijk op uw site worden weergegeven.
3. Wis de webcache op Bluehost
Met het ingebouwde caching-paneel van Bluehost kunt u de pagina- en servercache rechtstreeks vanaf uw dashboard wissen – geen plug-ins nodig. Dit geeft u direct controle over hoe actueel de inhoud van uw site is, vooral na updates:
- Log in op uw Bluehost-accountmanager.
- Ga naar ‘Websites’ en klik op ‘Instellingen’ van je site.
- Navigeer nu naar het tabblad ‘Snelheid’.
- Klik in het gedeelte ‘Cache wissen’ op ‘Alles wissen’.
Hiermee wordt uw servercache gewist en wordt de caching-laag bijgewerkt die wordt beheerd door de ingebouwde optimalisatietools van Bluehost. Het is perfect voor niet-technische gebruikers en zorgt ervoor dat uw caches aan de server- en clientzijde gesynchroniseerd zijn.
Tot slot
Caching is geen luxe, het is een niet-onderhandelbare snelheidsbooster die zoekmachines (en bezoekers) verwachten. Vooral in de VS, waar paginasnelheid een doorslaggevende factor is voor het bouncepercentage en de ranking.
Met tools zoals W3 Total Cache kun je een robuuste caching-setup voor WordPress implementeren. Wilt u een meer moeiteloze aanpak? Bluehost WordPress-hosting omvat een geïntegreerde webcaching-oplossing, gratis Cloudflare CDN en instellingen voor automatische optimalisatie. Dit geeft zelfs niet-technische gebruikers krachtige prestatietools om de laadtijden van pagina’s te verkorten en Google Core Web Vitals te verbeteren. Uw site blijft dus snel zonder extra configuratie.
Wilt u caching zonder plug-ins of ontwikkeltijd? Bluehost beheert automatisch caching aan de serverzijde, objectcaching en browser Cache-Control caching-headers. Uw site blijft dus snel, ongeacht het verkeer.
Klaar om de snelheid van uw site een boost te geven? Aan de slag met Bluehost WordPress Hosting vandaag.
Veelgestelde vragen
Gegevens in de cache verwijzen naar opgeslagen kopieën van webinhoud zoals HTML-pagina’s, afbeeldingen, CSS- of JavaScript-bestanden. Uw browser, server of CDN slaat deze gegevens op voor snellere toegang. In plaats van deze bestanden bij elk bezoek opnieuw te downloaden, laadt uw apparaat ze vanuit lokale of tussenliggende opslag om laadtijden en serverbelasting te verminderen.
Nee, als je je cache verwijdert, worden persoonlijke gegevens zoals inloggegevens, bestanden of opgeslagen wachtwoorden niet verwijderd. Het verwijdert alleen tijdelijke bestanden die zijn opgeslagen voor snellere toegang, zoals afbeeldingen of webinhoud. Deze worden bij uw volgende bezoek aan de site opnieuw gedownload.
De duur van de websitecache is afhankelijk van cachingregels die zijn gedefinieerd via HTTP-headers, zoals Cache-Control en Expires. Inhoud in de cache kan enkele minuten tot enkele dagen of maanden duren. Het hangt af van hoe vaak de inhoud verandert en hoe ontwikkelaars de cache configureren.
Ja, vooral nadat u updates aan uw site heeft aangebracht. Het wissen van de cache van uw website zorgt ervoor dat gebruikers de meest actuele inhoud te zien krijgen. Het is ook een veelvoorkomende oplossing voor weergavefouten die worden veroorzaakt door verouderde bestanden in de cache aan de browser- of serverzijde.
Google cachet nog steeds websites, maar het geeft niet langer consequent de link ‘Gecached’ weer in zoekresultaten. Het slaat echter nog steeds snapshots van HTML-pagina’s op voor indexerings- en ophaaldoeleinden. Het maakt ook gebruik van webcaching-technieken om de prestaties van de site in de infrastructuur van de zoekmachines te verbeteren.
Als u uw cachegeheugen niet regelmatig wist, blijft uw browser of server verouderde of beschadigde inhoud weergeven. Dit kan resulteren in kapotte lay-outs, ontbrekende updates of trage prestaties. Na verloop van tijd kunnen opgeslagen antwoorden in de cache ook opslagruimte in beslag nemen of nieuwere siteversies verstoren.
Google’s Core Web Vitals hebben een grote invloed op de zoekresultaten. Webcaching verbetert de sitesnelheid, TTFB en interactiviteit – belangrijke rankingfactoren. Zonder caching kunnen sites de mobiele prestatietests niet doorstaan en de zichtbaarheid verliezen.