Belangrijkste hoogtepunten
- Begrijp hoe domeinnamen functioneren als digitale adressen die websites toegankelijk maken zonder dat u IP-nummers hoeft te onthouden.
- Leer hoe het DNS (Domain Name System) domeinnamen verbindt met webservers, waardoor gebruikers probleemloos toegang krijgen tot online inhoud.
- Verken de structuur van domeinnamen, inclusief top-level, second-level en third-level componenten, om weloverwogen keuzes te maken.
- Ken het verschil tussen domeinnamen en URL’s om de structuur en navigatie van uw website effectiever te beheren.
- Ontdek hoe u zelfverzekerd een domeinnaam kiest, registreert en beheert, inclusief best practices en veelgebruikte tools voor beginners.
Inleiding
Heb je wel eens een webadres als www.[voorbeeld].com ingetypt en je afgevraagd hoe het werkt? Elke website begint met één belangrijk element, de domeinnaam. Zie het als uw digitale adres. Zonder domeinnaam weten bezoekers niet waar ze je online kunnen vinden.
Inzicht in domeinnamen is de eerste stap bij het starten van een blog, klein bedrijf of portfoliosite.
Volgens Verisign Q1 2025 zijn er wereldwijd meer dan 368,4 miljoen domeinnamen geregistreerd en dat aantal blijft elk kwartaal groeien.
In deze beginnersgids wordt uitgelegd wat een domeinnaam is, wat het verschil is met een URL en hoe u er een kunt registreren zonder overweldigd te worden door technisch jargon.
Aan het eind ben je klaar om het perfecte domein te kiezen en je website te starten.
Laten we domeinnamen demystificeren en je klaarstomen om de jouwe te claimen.
Wat is een domein?
Een domeinnaam is een menselijk leesbaar webadres, zoals bluehost.com, dat gekoppeld is aan een numeriek IP-adres zodat gebruikers gemakkelijk toegang hebben tot websites.
Achter de schermen wordt elke website gehost op een server met een IP-adres en een reeks getallen zoals 192.168.1.1. Maar niemand wil dat intypen. Maar niemand wil dat intypen. Een domeinnaam vertaalt dat numerieke adres naar iets mensvriendelijks.
Lees ook: Waarom heb ik een domeinnaam nodig?
Hoe werken domeinnamen?
Wanneer u een domeinnaam invoert, stuurt uw browser een verzoek naar een wereldwijd netwerk van servers dat het DNS (Domain Name System) wordt genoemd.
Deze servers controleren de DNS-records voor dat domein om de juiste naamservers of DNS-servers te vinden die eraan zijn gekoppeld.
Als uw site bijvoorbeeld wordt gehost door Bluehost, kunnen de naamserverrecords er als volgt uitzien:
ns1.bluehost.com
ns2.bluehost.com
Deze nameservers worden beheerd door uw hostingprovider. Ze leiden het verzoek door naar de specifieke computer op de hostingserver waar de bestanden van je website zijn opgeslagen. Deze computer staat bekend als een webserver en draait speciale software (zoals Apache of Nginx).
De webserver verzamelt de gegevens van de website en stuurt deze terug naar uw browser, die vervolgens de webpagina’s aan u weergeeft.
Lees ook: Hoe werken domeinen?
Wat zijn de verschillende onderdelen van een domeinnaam?
Elk domein bestaat uit meerdere lagen die samen een volledig gekwalificeerde naam vormen. Inzicht in elke laag helpt u het perfecte domein te kiezen en uw site te structureren voor betere navigatie en zichtbaarheid.
Zo werkt het domeinnaamsysteem:
1. Topniveaudomein (TLD)
Het topleveldomein is het laatste deel van je internetdomeinnaam, zoals de “.com” in bluehost.com. Het speelt een belangrijke rol bij branding en vindbaarheid.
Er zijn drie gangbare typen TLD’s:
1.1 Generieke topleveldomeinen (gTLD’s)
Dit zijn de populairste en meest beschikbare TLD’s:
- .com: Domineert het web met meer dan 50% van alle domeinregistraties.
- .net: Oorspronkelijk bedoeld voor netwerken, nu een veelzijdig alternatief.
- .org: Gebruikelijk voor non-profits en community-gebaseerde sites.
Nieuwere gTLD’s zoals .tech, .shop of .travel bieden mogelijkheden voor nichebranding en zijn vaak meer beschikbaar.
Deze domeinextensies helpen het doel van uw site te communiceren en maken deel uit van wat een geldig domein onderscheidt.
Lees ook: Bekijk deze beste .Com alternatieven
1.2 Landcode-TLD’s (ccTLD’s)
Deze vertegenwoordigen geografische regio’s met behulp van tweelettercodes. Hier zijn enkele voorbeelden:
- .us: Verenigde Staten
- .in: India
- .uk: Verenigd Koninkrijk
- .de: Duitsland
- .it: Italië
Voor in de VS gevestigde bedrijven kan een .us-domein de lokale SEO en het lokale vertrouwen stimuleren. Bijvoorbeeld, [smallbizusa].us geeft duidelijk een lokale focus aan.
1.3 Gesponsorde TLD’s
Sommige TLD’s worden ondersteund door organisaties en dienen specifieke sectoren:
- .gov: Amerikaanse overheid
- .edu: Geaccrediteerde Amerikaanse onderwijsinstellingen
- .mil: Amerikaans leger
- .travel: Reis- en toerismebedrijven
Deze gesponsorde domeinen hebben vaak strikte toelatingsregels, waardoor ze ideaal zijn voor gespecialiseerde use cases.
Wie beheert TLD’s?
ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) houdt toezicht op alle topleveldomeinen. Het keurt nieuwe TLD’s goed, controleert domeinregisters en accrediteert domeinregistrars, waaronder Bluehost.
ICANN helpt de domeinnaamruimte veilig, consistent en eerlijk te houden voor iedereen, van grote bedrijven tot eindgebruikers zoals u.
2. Domein op het tweede niveau (SLD)
Het second-level domain staat net voor de TLD. In www.bluehost.com is “bluehost” het SLD. Kortom, het is de websitenaam die uw bezoekers zich zullen herinneren. SLD’s zijn vaak een bedrijfsnaam of een trefwoord voor een merk, dus het kiezen van de juiste naam is essentieel om op te vallen.
Pro tip: Een sterke SLD met een generiek topleveldomein zoals ‘.com’ geeft uw site een gepolijste, geloofwaardige uitstraling.
Wat als mijn domeinnaam bezet is?
Als je voorkeursdomein al een geregistreerd domein is, heb je een paar opties, waaronder onderzoeken hoe je een domeinnaam kunt kopen die al bezet is:
- Zoek het op met WHOIS-informatie of ICANN Lookup.
- Probeer de domeineigenaar te bereiken om een bod te doen.
- Verken andere domeinextensies zoals .net of .store.
- Gebruik een andere domeinregistrar om te controleren op vergelijkbare namen.
Hulp nodig bij het kiezen van het perfecte domein? Bij Bluehost hebben we tools om je te helpen de beschikbaarheid van domeinen te controleren en gemakkelijk een domein te kiezen.
3. Domein op het derde niveau (subdomein)
Het domein op het derde niveau of subdomein verschijnt voor je SLD, zoals blog.[voorbeeld].com. Hoewel “www” ooit de standaard was, hebben de meeste moderne sites dit niet meer nodig. In plaats daarvan helpen subdomeinen uw website te organiseren en de navigatie voor gebruikers te verbeteren.
Een subdomein maakt deel uit van een groter domein en is afhankelijk van het bovenliggende domein om te functioneren. Bijvoorbeeld, in blog.[example].com, is “example.com” het bovenliggende domein.
Vaak gebruikt subdomein:
- blog.[uwwebsite].com: Bedrijfsblog
- support.[uwwebsite].com: Helpcentrum of kennisbank
- nieuws.[uwwebsite].com: Pers en updates
- resources.[uwwebsite].com: Case studies, gidsen of downloads
- store.[uwwebsite].com: e-commerce gedeelte van uw site
Subdomeinen, zoals ‘en.wikipedia.org’ voor Engelstaligen of ‘fr.wikipedia.org’ voor Franse gebruikers, zijn ook nuttig voor lokalisatie.
Lees ook: Gratis domeinnaam bij hosting in 2025
Wat is het verschil tussen een domeinnaam en een URL?
Mensen verwarren vaak een domeinnaam met een URL (Uniform Resource Locator), maar ze zijn niet hetzelfde. Zie een domeinnaam als uw adres en de URL als een routebeschrijving naar een specifieke pagina op uw zakelijke website.
Laten we het opsplitsen.
1. Domeinnaam = adres
Een domeinnaam is de belangrijkste identificatie voor uw website. Het wijst gebruikers naar uw webserver en helpt hen toegang te krijgen tot uw internetdomein met behulp van gemakkelijk te onthouden woorden in plaats van een IP-adres.
Bijvoorbeeld domeinnaam: bluehost.com.
Een geldig domein geeft gebruikers toegang tot de startpagina of root van uw website. Een domeinnaam wordt geregistreerd via een domeinregistratiekantoor en gekoppeld aan uw website via DNS-configuratie en IP-routering.
2. URL = volledig pad naar de pagina
Een URL is de volledige reeks die een gebruiker naar een specifieke pagina, bestand of bron binnen uw website leidt. Het bevat je domeinnaam, protocol (zoals HTTPS) en bestandspad. Bijvoorbeeld:
- URL: https://www.bluehost.com/blog/how-to-choose-a-domain-name
Deze URL bevat:
- Protocol: https://
- Subdomein: www
- Domeinnaam: bluehost.com
- Pad: /blog/hoe-een-domeinnaam-kiezen
Elke URL is als een set aanwijzingen voor de browser, die hem van de domeinnaam naar de specifieke webpagina leidt die de gebruiker wil bekijken.
Snelle vergelijkingstabel
Functie | Domeinnaam | URL |
Wat het is | Adres website | Volledig pad naar een specifieke bron of pagina |
Voorbeeld | bluehost.nl | https://bluehost.com/products/domains |
Inclusief protocol? | ❌ | ✅ |
Inclusief het pad van de submap? | ❌ | ✅ |
Gebruikt voor | Branding, navigatie | Linken naar inhoud, bestanden en services |
Waarom het belangrijk is
Inzicht in het verschil helpt u bij het beheren van uw domeinnaamregistratie, het structureren van uw zakelijke website en het optimaliseren van uw domeinnaamsysteem.
Of u nu een blog, winkel of landingspagina maakt, de domeinnaam bouwt uw merk, terwijl URL’s gebruikers door uw site leiden.
Wat is een domeinnaamregistrar?
Een domeinnaamregistrar is een bedrijf dat domeinnamen mag verkopen en beheren. U kunt er domeinnamen zoeken, registreren, verlengen en overdragen, waardoor uw website op het internet kan bestaan.
Term | Wat het betekent |
Domeinnaam registrar | Een bedrijf dat domeinnamen verkoopt, registreert en beheert |
ICANN | Wereldwijde autoriteit die toezicht houdt op domeinen en registrars |
WHOIS | Openbare database met informatie over domeinregistratie en -eigendom |
Wat doet een domeinnaamregistrar?
Een domeinregistrar is een bedrijf dat domeinnamen mag verkopen en beheren. Ze maken het eigenaren van websites gemakkelijk om:
- Zoeken naar beschikbare domeinen.
- Registreer een nieuw domein.
- Verleng een domein dat verloopt.
- Verhuis een domein van de ene provider naar de andere.
- DNS-instellingen beheren, waaronder naamservers, DNS lookup en meer.
Zie het als het registreren van je fysieke adres bij het postkantoor: het maakt je locatie (in dit geval je website) vindbaar op het World Wide Web.
Bij Bluehost zijn we een vertrouwde domeinnaamregistrar en webhost, waardoor het eenvoudig is om alles op één plek te registreren en beheren.
Wie reguleert domeinregistrars?
De Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) houdt toezicht op alle domeinregistrars en -registers. ICANN zorgt ervoor dat elke domeinregistratie geldig is en voldoet aan de internetprotocolstandaarden.
ICANN is onder andere verantwoordelijk voor:
- Accreditatie van vele registrars, waaronder Bluehost.
- Domeinextensies goedkeuren.
- De domeinnaamruimte globaal beheren.
- Controle op naleving en coördinatie van serverinformatie.
Wanneer u een domein registreert via een ICANN-geaccrediteerde registrar, wordt uw domein officieel toegevoegd aan de domeinnaamregisters. Iedereen heeft er dus wereldwijd toegang toe.
WHOIS en domeineigendom
Elke domeinregistratie bevat registratiegegevens, zoals het administratieve contact, de fysieke locatie en de naamservers.
Deze informatie wordt opgeslagen in de WHOIS-database, een openbaar bestand dat helpt bij het identificeren van domeineigenaren en het voorkomen van misbruik.
Met tools zoals WHOIS Lookup of ICANN Lookup kunt u zien wie de eigenaar van een domein is of wanneer het verloopt. Dit is waardevol als u het eigendom wilt verifiëren of een domein wilt kopen dat al bezet is.
Hoe kies en registreer je de perfecte domeinnaam?
Uw domeinnaam is vaak de eerste indruk die mensen hebben van uw zakelijke website. Hij moet eenvoudig en gedenkwaardig zijn en in lijn met uw merk.
Zo kies je het perfecte domein en registreer je het met vertrouwen.
Tips voor het kiezen van de juiste domeinnaam
Houd bij het kiezen van een geldige domeinnaam rekening met de volgende best practices:
- Houd het kort en makkelijk te spellen: Vermijd koppeltekens of ingewikkelde woorden.
- Gebruik trefwoorden die met je bedrijf te maken hebben: zoals “ontwerp”, “bakkerij” of “oplossingen”.
- Ga voor een .com als deze beschikbaar is: dit is nog steeds de meest vertrouwde domeinextensie.
- Vermijd juridische problemen: controleer of de naam niet al een handelsmerk heeft.
- Denk op lange termijn: kies een naam die meegroeit met je merk.
Bijvoorbeeld: Als je een persoonlijk koksbedrijf hebt in Denver, koppelt een naam als [milehighchef].com je merk direct aan een service en een regio, wat zowel gebruikers als zoekmachines helpt.
Begin met een gratis domein, inbegrepen bij Bluehost hosting. Nu zoeken
Domeinextensies om te overwegen
Hoewel .com de gouden standaard is, zijn er andere topleveldomeinen (TLD’s) en generieke topleveldomeinen (gTLD’s) die het overwegen waard zijn:
- .net: Een solide back-up als .com bezet is
- .org: Zeer geschikt voor non-profits of merken met een missie
- .store, .shop, .tech: branchespecifieke TLD’s die uw niche aangeven
- .us, .ca, .in: Landcode-TLD’s (ccTLD’s) die lokaal vertrouwen opbouwen
Het kiezen van de juiste domeinextensie schept verwachtingen en vergroot het vertrouwen. Het helpt uw site ook op te vallen in een overvolle online domeinnaamruimte.
Stappen om een domeinnaam te registreren bij Bluehost
Het registreren van uw domein is eenvoudig wanneer u gebruik maakt van een betrouwbare provider zoals Bluehost, een ICANN-geaccrediteerde domeinregistrar.
Hier is een snelle stap-voor-stap checklist:
- Zoek naar je domein met onze tool voor het opzoeken van domeinen.
- Controleer de beschikbaarheid en onderzoek indien nodig andere domeinextensies.
- Kies het domein dat je wilt, het is het eerste jaar gratis bij Bluehost webhosting.
- Vul je afrekengegevens in en verstuur de betaling.
Pro tip: Houd uw WHOIS-informatie, administratieve contactpersoon en serverinformatie altijd up-to-date. Zo verlies je je domein niet door verlopen contactgegevens.
Zodra uw domein is geregistreerd, maakt het via DNS-servers verbinding met uw hosting en is het klaar om online verkeer en bezoekers te ontvangen.
Lees ook: Een domeinnaam registreren
Waarom zou je je domein bij Bluehost registreren?
Bij het kiezen van de juiste domeinregistrar gaat het niet alleen om het kiezen van een naam, maar ook om het voorbereiden van je site op succes. Dat is waar Bluehost zich onderscheidt.
Wij zijn een ICANN-geaccrediteerde registrar en hostingprovider die beginners en website-eigenaren helpt snel en gemakkelijk online te gaan.
Functie | Bluehost | GoDaddy |
Gratis domein met hosting | ✅ Ja | ❌ Extra kosten |
WHOIS-privacy inbegrepen | ✅ Inbegrepen | ❌ Betaalde add-on |
DNS + hostingintegratie | ✅ Naadloze installatie | ⚠️ Handmatige configuratie |
Beginnersvriendelijk dashboard | ✅ Eenvoudig alles-in-één paneel | ⚠️ Meer technische interface |
24/7 klantenservice | ✅ Live chat + telefoon | ✅ Alleen telefoon (live chat beperkt) |
Dit is waarom Bluehost de slimme keuze is voor je domeinnaamregistratie:
1. Gratis domein voor het eerste jaar
Wanneer je je aanmeldt voor een hostingpakket, krijg je bij Bluehost een gratis domeinnaam voor het eerste jaar. Het is een eenvoudige manier om de opstartkosten te verlagen en toch een geregistreerd domein van een betrouwbare provider te krijgen.
2. Naadloze installatie en DNS-beheer
Wij verbinden uw domein met uw server, zorgen voor de DNS setup en bieden een eenvoudig controlepaneel om instellingen en subdomeinen te beheren. Er is geen technische kennis vereist.
Tip: U kunt ook met een paar klikken subdomeinen maken zoals blog.[uwbedrijf].com of support.[uwbedrijf].com, perfect voor groeiende merken.
3. Ingebouwde beveiliging en WHOIS-privacy
Bluehost biedt WHOIS-privacybescherming om je administratieve contactgegevens veilig te houden. Je krijgt ook tools zoals:
- Gratis SSL-certificaat
- Automatische domeinverlenging
- Ondersteuning domeinoverdracht
- Eenvoudig beheer van uw domeinregistratiegegevens
4. Vertrouwde ondersteuning en uptime
Of je nu een zakelijke website, blog of portfolio lanceert, Bluehost biedt 24/7 ondersteuning, solide uptime en deskundige begeleiding. Zo kun je van domeinverwarring naar vertrouwen gaan.
5. Bouw je merk op vanuit één dashboard
Beheer alles van domeinen tot hosting in één dashboard, of je nu net begint of meerdere sites beheert.
Alles wat je nodig hebt om te starten en te groeien, alles op één plek, met Bluehost WordPress hosting.
Laatste gedachten
Als je begrijpt wat een domeinnaam is, leg je de basis voor alles wat je online doet. Het is meer dan alleen een naam; het is hoe mensen uw bedrijf vinden en vertrouwen.
Het domeinnaamsysteem verbindt uw domein met uw IP-adres en webserver, waardoor uw site gemakkelijk toegankelijk is.
Als domeinnaamregistratie nieuw voor je is, maken we het je bij Bluehost gemakkelijk. Wij helpen je met het zoeken, registreren en beheren van je domein. U krijgt ook een gratis domein voor het eerste jaar met hosting. Plus, onze ingebouwde DNS-tools en deskundige ondersteuning zijn er wanneer u ze nodig heeft.
Of u nu een blog begint, een winkel lanceert of uw eerste site bouwt, uw domeinnaam is waar het allemaal mee begint.
Begin je reis vandaag nog – registreer nu je domein bij Bluehost.
FAQs
Absoluut. U kunt beginnen met het registreren van uw domeinnaam, zelfs als u nog niet klaar bent om een website te bouwen. Veel gebruikers leggen hun domeinnaam al vroeg vast om hun merk of idee te beschermen. Eenmaal geregistreerd, wordt uw domein onderdeel van het domeinnaamsysteem, klaar wanneer u het nodig hebt.
Als je domeinnaam verloopt, zullen je site en aanverwante diensten (zoals e-mail) niet meer werken. De meeste registrars van domeinnamen, waaronder Bluehost, bieden verlengingsherinneringen en automatische verlenging om je te helpen de registratie van je domeinnaam actief te houden en online zichtbaar te blijven.
Ja, u kunt uw domeinnaam verhuizen tussen domeinnaamregistrars. Je hebt je autorisatiecode nodig en toegang tot je huidige registraraccount. Bluehost biedt eenvoudige tools en 24/7 ondersteuning om beginnende gebruikers te helpen dit soepel te laten verlopen.
Niet precies. Een domeinnaam is niet permanent eigendom, maar wordt geleased via domeinnaamregistratie, meestal voor 1 tot 10 jaar. U moet deze regelmatig verlengen om toegang te behouden. Uw IP-adres en domeinnaamsysteem blijven actief zolang uw registratie geldig is.
Wanneer iemand uw domeinnaam in een browser invoert, vertaalt het DNS (Domain Name System) deze naam naar een IP-adres dat de webserver van uw site identificeert. Dankzij dit proces kunnen gebruikers uw website bereiken via gemakkelijk te onthouden domeinnamen in plaats van numerieke adressen.